Besök på H.M. Konungens Hovstall, visning av Svenskt Tenns 100-årsutställning samt höstmiddag ombord på Strömmas båt Gustafsberg VII.
Klicka på bilden för full storlek.
Foto: Erik Gunnarsson Text: Maria Gunnarsson
Ulf Lindvall, fjärde generationens kafferostare på Lindvalls i Uppsala kommer med nyrostat kaffe till Hovstallet.
Lena Sköld och Monika Callert Wahlberg på Callerts Mattvätt AB.
Per Ahldén, Svenskt Tenn; Gunnel Danielsson Amotto Hotell & Restauranglinne; Joakim Ståhl på Byarums Bruk.
Samling i Hovstallets ridhus, bara ett stenkast från Strandvägen i Stockholm.
Hovstallmästare Håkan Hedlund hälsar välkommen.
Under en innehållsrik eftermiddag fick hovleverantörerna bekanta sig med både hästar och vagnar och bilar under ledning av Hovstallets medarbetare.
Hovstallmästaren och hästen Hero gav dagen en flygande start. Den sällskapliga lilla stallkattungen njöt av skådespelet lika mycket som vi.
Hovstallets kavaljerskusk Markus Henriksson och Linda Ardebäck på Ejes Choklad.
Från Ängelholm och Skånska Stearinljusfabriken kom Lisa och Dan Wallin.
Stallmästare emeritus Lars-Olof Nilsson, konststud. Isolde Berg och hovjuvelerare Eduard Gaudy.
2 + 2 systrar: Hovurmakare Sophia Reuterdahl med sin syster Carin samt Anna och Sofia Gunnarsson, som skötte kaféserveringen.
Lena Sköld och Michael Wahlberg på Callerts Mattvätt med Jonas Nilsson och Linda Ardebäck på Ejes Choklad.
Mamma Monika på Callerts och Mamma Marie-Louise på Ejes Choklad.
Agneta Glejpner och Magnus Nyström från Nyström Stockholm AB, som handtillverkar väskor och accessoirer av läder i Vasastan och säljer i butiken i Gamla stan.
Hovbokbindare Carina Stockenberg med Stina Eriksson och föreningens ordförande Andreas Johansson, Klässbols Linneväveri utanför Arvika.
Vagnshjulmakare Roland Djerf från Macs Buggy Shop i Brokind, Östergötland. Roland bygger och renoverar hjul till de kungliga vagnarna. 17 lager färg och lack för slitstyrka och hållbarhet. Det är färgen som ska ta smällen, inte själva hjulet. Ett alldeles unikt hantverk.
Hovleverantörer får gärna vara lite nördiga när det gäller heraldik. Går man i närkamp med denna vapensköld ser man att den speglar unionstiden med Norge (röd halva i innersta skölden). Och eftersom kronan är öppen upptill har den inte tillhört en kung. Så vems var vagnen?
Vagnshjulen är Roland Djerfs verk.
Det kom förvisso en del regn under dagen. Hovstallguiden Bengt Björkman närmast i bild och under gröna paraplyet skymtar Maria Olovson, riksmarskalkens sekreterare med Maria Carle som bland annat hanterar hovleverantörsfrågor på Slottet.
I denna vackra Daimler DE27 från 1950 anlände Kronprinsessan Victoria till Storkyrkan för vigseln den 19 juni 2010.
I selkammaren bjöd hovleverantören Arvid Nordqvist på mousserande vin från Saumur i franska Loiredalen, också känt för sin prestigefyllda nationella ridskola. Stallmästare emeritus Lars-Olof Nilsson berättar.
När det är som festligast! Kunglig bröllopskortege genom ett soligt Stockholm med extra allt. Just denna kortege gav upphov till ett återkommande kostymklätt löparevent: "Säpo-joggen".
Hur namnger man en häst på Hovstallet? Man väljer en lämplig skylt bland de vackra emaljskyltar som tillverkats genom åren. Många hästar har tjänat den svenska monarkin, och deras namn går nu på återanvändning – och det saknas inte alternativ.
Hovstallet uppfördes under åren 1890–1894. Det ersatte det gamla hovstallet som låg på Helgeandsholmen. Hovstallet utgörs av nio byggnader som ligger grupperade runt en öppen innergård.
Fr.v. Sara Thavenius, beridare (dvs. stallchef) med kavaljerskuskarna Markus Henriksson och Monica Sparre.
Hovjuvelerare Eduard Gaudy är mannen som kan tala med hästar.
Hovstallmästaren har bytt mundering. Här med Hovstallets kavaljerskusk Staffan Stehager och Erik Gunnarsson, Bild & Kultur.
Thomas Brue från Linneväveriet i Horred, Eduard Gaudy och Håkan Hedlund.
Stärkande kafferast i Hovstallets kafé! Flera hovleverantörer bidrog till fikat: Rykande hett kaffe från Lindvalls, krispiga krämiga kex (kakor?) från Göteborgs Kex och fantastiska biskvier från Kea Bageri, som bakar glutenfritt i sitt bageri i Bromma. Tack!!
Catharina Herré driver lädervarubutiken Palmgrens, som har sin butik helt nära Hovstallet. Från början var företaget ett sadelmakeri som 1903 fick titeln Kunglig Hovsadelmakare.
Hovstallets guide överstelöjtnant Per-Erik Laksjö tar emot en applåd efter en fin rundtur.
Svenskt Tenn 100 år! En så pigg och nyter och evigt aktuell hundraåring får man leta efter. Svenskt Tenn bjöd alla hovleverantörerna på fantastisk visning i sin jubileumsutställning på Liljevalchs konsthall. Mycket uppskattat och inspirerande! Tack!
Eva och Göran Mellblom, Eva Carlsson Syateljé hämtar andan i Liljevalchs foajé. Maria Gunnarsson, Bild & Kultur, passar också på att landa en stund.
Per Ahldén, intendent på Svenskt Tenn, hälsar välkommen till utställningen. En högtidsstund.
Undertecknad avser att nappa på grundaren Estrid Ericsons uppmaning. Det verkar kunna bli bra.
Att utställningen hålls på Liljevalchs är en blinkning bakåt i tiden. Här visade Josef Frank upp sina allra första möbler han tillverkat för Svenskt Tenn. Året var 1934. Soffan är samma modell då som nu. Liljevalchssoffan. Med ett sittdjup på 140 cm kan man verkligen inte sitta snyggt i den, men man kan leva i den, och så är det tänkt.
"Estrid Ericsons och Josef Franks distinkta inredningsfilosofi – en vision av hemmet som modernt, bekvämt och inbjudande, något som är i ständig förändring och där människan sätts i fokus."
Miniatyrmiljöer i tittskåpsform som låter besökaren titta in i skyltfönstren på Strandvägen.
Vidare! Från Liljevalchs konsthall, toppfyllda av färg, mönster och inspiration gick promenaden ner till Vasabryggan på Djurgården...
...där Strömmas båt Gustafsberg VII väntade in oss.
Gustafsberg VII ägs av hovleverantören Strömma, som flott möjliggjort att vi kunde få en härlig båttur förbi upplysta kajer i oktobermörkret. Stockholm gör sig fint även sett från vattnet!
Sofia och Ingrid Gunnarsson med Stina Eriksson, Klässbols Linneväveri.
Fiskaffären LIsa Elmqvist i Östermalms Saluhall hade fyra representanter med ombord; fr. v. Tobias Rückert, Soledad Lecchini, Ellinor Rückert och VD Ulf Elmqvist. Till höger i bilden sittter Lena Cedhagen, VD för Kasthall Mattor & Golv.
Peter Henricson affärsområdeschef för Strömma Sverige berättar om båten Gustafsberg VII, som byggdes som passagerarbåt för porslinsfabriksarbetare på väg till jobbet i Gustafsberg. Som så många andra av de vackra gamla båtar som trafikerar vattnen runt Stockholm har hon varit nere på botten och vänt.
Längst bak i bilden: Axel Petersson och Josefine Streijffert från Lindbytvätten på Öland, i mitten sitter Cecilia Wallin och Ronnie Karlsson på Skånska Stearinljusfabriken AB och närmast i bild Isolde Berg och Eduard Gaudy från juvelerarfirman Gaudy Stockholm AB.
Fr.v. Göran Mellblom och uniformsskräddare Eva Mellblom, Per-Martin Åsberg och Katja Brorson Åsberg från Flaggfabriken Kronan AB i Helsingborg samt Anna Nyblom och Johanna Harrysson, Liljeholmens Stearinfabrik i Oskarshamn.
Charlotta Zetterström på Fabrique Stenugnsbageri, hovleverantör sedan en vecka tillbaka! Thomas och Anna Brue på Linneväveriet i Horred, Lisa Gartz på Bukowskis, Viktor Blomqvist VD för Skultuna Messingsbruk och Maria Gunnarsson på hovleverantörskontoret.
Närmast i bild: hovjuvelerare Christian Bolin och Inga-Lill Annebring, och sedan Carl Barkman från Bukowskis och Gunnel Danielsson på Amotto Hotell & Restauranglinne AB.
Fr.v. Andreas Johansson, Peter Henricson, Stina Eriksson, Håkan Hedlund, Patric Sjöberg koncernchef för Strömma Turism & Sjöfart AB.
Närmast fönstret: Lisa och Dan Wallin på Skånska Stearinljusfabriken, mitten Carin och Sophia Reuterdahl, Reuterdahls Urmakeri och närmast i bild Jenny Tegnhed, Löfbergs Lila och Christopher Stålhandske från Bukowski Auktioner.
Ejes Choklad... Varmaste tack till Ejes för härliga praliner till kaffet! De försvann så fort ur sina askar att vi inte hann fota dem denna gång, därför har vi lånat en bild från Ejes eget flöde.
Fr.v. Ulf Lindvall, Madeleine Olsson på Kea Bageri, Christer och Birgitta Borg från jaktbutiken Walter Borg, och Gabriella Lindvall, Lindvalls Kaffe.
Beställningsskomakarmästare Carina Eneroth på Skomakeri Framåt i Gamla Stan, Christopher Stålhandske och Lisa Gartz från Bukowski Auktioner AB med Caroline och Magnus Andersson på Skeppshultcykeln AB.
Samma gäng som på förra bilden, med den skillnaden att Magnus Andersson på Skeppshult har erbjudit sig att fota, så att fotografen Erik Gunnarsson ska få vara med på en bild!
Vävarmöte! Thomas Brue på Linneväveriet i Horred med Andreas Johansson på Klässbols Linneväveri med Anna Brue och Stina Eriksson.
Magnus Nyström, Per Ahldén och Agneta Glejpner.
Besättningen på Gustafsberg VII lämnar av oss tryggt på kajen helt nära Hovstallet, och så var dagens transportcirkel sluten. Tack alla för denna gång!