Den 11 november 2021 utdelades för första gången Kungl. Hovleverantörsföreningens hantverksstipendium. Stipendiet gick till hattmakarmästare och modistmästare Lisa Franzén, och sammankomsten ägde rum i generöst värdskap av hovleverantören Svenskt Tenn i Stockholm. Klicka på bilden för större storlek. Foto: Yanan Li. Text: Maria Gunnarsson.
Svenskt Tenn var värd för Kungl. Hovleverantörsföreningens allra första stipendieutdelning.
VD för Svenskt Tenn, Maria Veerasamy hälsar välkommen. Intill står Wilhelm Reuterswärd och Ulrik Swedrup, som tillsammans med Maria Veerasamy ingår i stipendiekommittén.
Hattmakarmästare och modistmästare Lisa Franzén med sin make Joakim samt skomakarmästare hovleverantör Carina Eneroth.
Lisa Franzén hade med sig en stor uppsättning av hattar från sin verkstad i Göteborg. Mitt i bild, Louise Björnram som är Lisas lärling.
Andreas Johansson är vd för Klässbols Linneväveri och ordförande i Kungl. Hovleverantörsföreningen
Vagnshjulmakare Roland Djerf i samspråk med Maria Gunnarsson i Kungl. Hovleverantörsföreningen
Sharon Cairns (t.v.), gift med förre ambassadören för Storbritannien i Stockholm, David Cairns, har varit en viktig inspiratör i utvecklingen av hantverkstipediet.
1851 öppnade Adam Frans Bodecker sitt första hattmakeri på Kongens Nytorv i Köpenhamn och blev kunglig hovleverantör.
Det går en obruten röd tråd från hattmakaren Adam Frans Bodecker till Lisa Franzén i Göteborg, som har övertagit denna verkstad med alla dess verktyg och ritningar.
Linda Ardebäck som driver Ejes Chokladfabrik och Lena Bengtsson, Kungl. Hovstaterna
Från brittiska hovleverantörsföreningen kom Deborah Pocock, som ansvarar för det brittiska hantverksstipendiet, QEST (Queen Elizabeth Scholarship Trust) I sitt tal framhöll Deborah vikten av att arbeta för framtiden med tradition och nyutveckling.
Stipendiekommitténs Ulrik Swedrup från Märta Måås-Fjetterström AB berättar om hur stipendiet tillskapats. Inledningsvis finansieras det med medel ur Prins Gustafs Stiftelse.
Stipendiet 2021 tilldelas Hattmakarmästare och Modistmästare Lisa Franzén, Göteborg för långvarigt och idogt arbete som modist och hattmakare inom ett hantverksskrå som få idag behärskar. Via gesäll- och dubbla mästarbrev har Lisa Franzén visat en orubblig strävan av att upprätthålla en position i Sverige som torde vara unik.
"Alla som känner mig vet att jag anser att problem bara är en utmaning – det finns alltid en lösning, det gäller bara att hitta den! Engagemang, nyfikenhet och problemlösarlust driver mitt arbete som hattmakare, modist och företagare."
Goda vänner sedan besöket i London hösten 2016, då en svensk och en brittisk hovleverantörsförening möttes!